Toko Rotterdam voor exotische producten

Toko RotterdamToko betekent in het Maleis zoiets als winkel, maar daarmee is de betekenis van een toko nog niet geheel en duidelijk verklaard. Het gaat namelijk in de meeste gevallen om een Oosterse winkel in ons land veelal gerund en bezocht door mensen die afkomstig zijn uit Vietnam, China, Indonesië of Suriname. Een toko kan dus duiden op een Surinaamse toko, maar kan evengoed een toko met vooral Chinese producten zijn.

Ingrediënten die gerechten net dat beetje extra smaak geven

In de toko in Rotterdam vind je behalve kant en klare maaltijden vooral heel veel ingrediënten die je in de Nederlandse supermarkt- al wordt ook daar het assortiment steeds verder uitgebreid- niet zo snel kunt kopen. En dat terwijl het ingrediënten zijn die elk gerecht nou net dat heerlijke smaak en dat bekende beetje extra geven. Overigens zou supermarkt ook een betere vertaling voor de term toko zijn dan winkel, want de gemiddelde Oosterse zaak heeft meer weg van een supermarkt dan van een winkel.

Heel veel lekkerder dan bij de Nederlandse grootgrutter

Je koopt er paksoi, Chinese kool, kousenband en koriander, om maar even een paar voorbeelden te noemen. Je neemt uiteraard even wat fruit uit Azië mee en de tofu en de taugé zijn uit de toko toch echt heel veel lekkerder dan bij elke Nederlandse grootgrutter. Wil je echt eens koken in de sfeer van China bijvoorbeeld, dan ontkom je niet aan een bezoek aan de toko waar het ook altijd gezellig is, waar een totaal andere sfeer heerst dan wij in ons land gewend zijn.

Behalve verse producten ook blikvoedsel verkrijgbaar

Uiteraard koop je er ook lekkernijen en snoep en benodigdheden om alle heerlijks op de beste wijze te kunnen bereiden, denk in dat kader maar eens aan bijvoorbeeld een wokpan. En jawel, je vindt in de Oosterse supermarkten beslist niet alleen maar verse producten maar koopt ook daar ingeblikt voedsel. Om op te warmen.

‘Jij met die toko van je’

Toko heeft in ons land ook wat minder goede toon, in de letterlijke zin dan. Als gevraagd wordt hoe het met je toko is, dan bedoelt men ook hoe het met je zaak, winkel of onderneming is maar dan wel op minder vleiende wijze. Je zou het wat denigrerend kunnen noemen zelfs. ‘Jij met die toko van je’, is zo’n zinnetje waaruit niet echt heel veel respect en waardering spreekt. Dan kun je maar beter naar de Oosterse toko gaan, daar is het altijd wel gezellig.