Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

Balans

Misschien herken je het wel. Je wilt jezelf graag gezonder voelen, goede prestaties leveren en veel voldoening halen uit je werk. Het is echter ook belangrijk dat je voldoende tijd en energie aan je privéleven besteedt. Je partner vindt het namelijk ook wel eens gezellig dat jij een avondje thuis bent. Om ervoor te zorgen dat je energielevel op peil blijft en jij jezelf fit en gelukkig voelt is het van belang dat je zorgt voor een goede balans tussen werk en privé. Door hiervoor te zorgen voorkom je vaak dat je overvraagd raakt en er een moment komt dat alles je te veel wordt en je thuis komt te zitten met bijvoorbeeld een burn out.

 

De voordelen van een goede balans

Wanneer je zorgt voor een goede balans tussen werk en privé, heeft dit niet alleen voor jou veel voordelen, maar ook voor je omgeving en je werkgever wanneer je werkzaam bent in dienstverband. Wanneer je zelf zorgt voor meer balans tussen werk en privé, zal je merken dat je jezelf energieker voelt en je jezelf beter kunt focussen op je werk. Voor werkgevers is een goede balans belangrijk om dat dit zal resulteren in een lager ziekteverzuim. Wanneer je als werkgever meewerkt en een goede balans tussen werk en privé, zullen medewerkers tevredener zijn met hun werk als de kans op een burn out worden verlaagd. Zo kun je bijvoorbeeld medewerkers de mogelijkheid bieden om een gedeelte van hun contracturen thuis te laten werken. Dit heeft voor zowel de werkgever als de werknemer veel voordelen. Door thuis te werken hoef je als medewerker een minder groot beroep te doen op bijvoorbeeld kinderopvang. En als werkgever kun je er vanuit gaan dat het werk wat gedaan moet worden ook zal worden uitgevoerd. Ook zal je als werkgever merken dat medewerkers minder snel voor een ander bedrijf zullen gaan werken wanneer je meewerkt aan een goede balans. Wanneer je als werkgever een goede balans biedt tussen werk en privé zal je bekend komen te staan als een bedrijf wat loyaal is naar zijn werknemers.

Hoe kun je zelf zorgen voor een goede balans tussen werk en privé?

Het is belangrijk dat je als werknemer zoekt naar een voor jou goede balans tussen werk en privé. Het is belangrijk dat je jezelf op de eerste plaats zet, omdat je weet dat je dit waard bent en je hierdoor jezelf niet verliest. Tevens is het van belang dat je op tijd je rust neemt en voldoende tijd voor jezelf inlast. Wanneer je dit doet zal je merken dat je een tevreden en ontspannen gevoel ervaart en je energielevel op peil blijft. Het is van belang dat je bewuste keuzes maakt die voor jou goed voelen. Wanneer je deze bewuste keuzes maakt, zal je merken dat dit een ander ook ten goede komt. Wanneer je zelf zorgt voor een goede balans tussen werk en privé zal je jezelf gelukkiger voelen en merken dat je omgeving hier ook alleen maar baat bij heeft.